Försöker din hud säga dig något?

Visste du att din hud faktiskt är ett organ och att det är det största organet i hela din kropp? Vad som är ännu mer otroligt är att din hud faktiskt kan försöka berätta något för dig genom förändringar i dess utseende!

Din hud är det största organet i din kropp och kan berätta viktig information för dig
Det är därför din hudläkare ibland enkelt kan diagnostisera andra hälsoproblem bara genom att undersöka din huds egenskaper och kvalitet. Ofta kan förändringar i din hudfärg hjälpa till att identifiera underliggande medicinska tillstånd om symtomen har förbisetts eller missats.

Hudläkaren kan ibland enkelt diagnostisera vissa hälsoproblem genom att undersöka din huds egenskaper och kvalitet.

Det betyder inte att din kropp varnar dig för fara varje gång du får torr hud eller akneutbrott. Små förändringar i din hudfärg är helt normala indikatorer på naturliga fluktuationer i vår kropp och är inte alltid anledning till oro.

Livsstilspåverkan (t.ex. att inte dricka tillräckligt med vatten) kan också ha stor betydelse för hur din hud ser ut.

Om du är osäker är det alltid bäst att söka medicinsk rådgivning. Men att lära sig vilka tecken man ska hålla utkik efter kan definitivt hjälpa dig att fånga upp problem förr snarare än senare.

Håll ett öga på saker och ting
Att vara mer medveten om din huds hälsa och hålla utkik efter oförklarliga förändringar är ett bra sätt att tillämpa ett holistiskt synsätt på hälsa och bli mer i samklang med din kropp. Här är några tips för en strålande hud!

HÄR ÄR 8 SAKER SOM DIN HUD KANSKE FÖRSÖKER BERÄTTA FÖR DIG
1) Kroniskt torr eller kliande hud

Kroniskt torr och kliande hud kan vara en varning för något allvarligare
Många av oss upplever torr och kliande hud, särskilt när årstiderna växlar. Men om du upplever att din hud är kroniskt torr och kliar kan det vara ett tecken på att du lider av ett inflammatoriskt hudtillstånd som kräver medicinsk behandling. Kroniskt torr och kliande hud har också kopplats till tillstånd som astma och hösnuva.

2) SOLFLÄCKIGA DRAG
Solfläckar är små missfärgade fläckar som uppstår på huden efter långvarig solexponering, vanligtvis i ansiktet, på ryggen, axlarna och handryggen. Dessa är i allmänhet inte ett hälsoproblem, men solfläckar kan senare förvandlas till födelsemärken, sår eller svullna lesioner med tiden. Om de inte läker ordentligt kan de kraftigt öka risken för hudcancer.

Att umgås med andra är viktigt, men kom ihåg att skydda huden mot UV-strålning
Det är viktigt att hålla ett öga på solfläckar, födelsemärken, fräknar och födelsemärken för att upptäcka plötsliga förändringar. Om ett födelsemärke inte har en definierad kant eller har mörkare fläckar inuti ska du omedelbart uppsöka en hudläkare.

3) Överdriven eller ovanlig ny hårväxt
Oönskad hårväxt på ovanliga ställen, särskilt nära naveln eller runt hakan, kan vara potentiella tecken på polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Denna hormonella störning drabbar många kvinnor i fertil ålder och resulterar i längre menstruationer än vanligt/frekventa menstruationer och överskott av androgennivåer.

4) Konstant rodnad/rött utseende
Ser dina kinder eller din panna ständigt röda och rodnande ut? Om så är fallet beror det vanligtvis på vidgade blodkärl och kan vara ett tidigt tecken på klimakteriet eller inflammatoriska hudtillstånd som rosacea.

Röd hud eller ett rött utseende kan vara ett tidigt tecken på klimakteriet
Kronisk rodnad kan också orsakas av reaktioner på vissa mediciner eller hudallergier mot livsmedel/produkter/etc. Det kan finnas många orsaker bakom denna inflammatoriska reaktion i kroppen, som bäst diagnostiseras av en hudläkare eller läkare.

5) Synliga vener

Åderbråck kan helt enkelt vara en produkt av ålder eller ett tecken på dåligt blodflöde och cirkulation
Åderbråck eller spindelvener kan uppstå naturligt när vi åldras och vår hud börjar förlora tjocklek och elasticitet, vilket resulterar i mer synliga vener. Ett tillskott av kollagen kan hjälpa huden att behålla sin elasticitet. Men framträdande vener, särskilt om de åtföljs av svullnad eller obehag, kan tyda på större problem med blodflödet och cirkulationen (t.ex. att klaffarna inuti venerna inte fungerar som de ska).

Spindelvener i ansiktet orsakas vanligtvis av att små vener brister, samt av solskador och ökat tryck. Åderbråck kan öka risken för blodproppar och mer allvarliga cirkulationsproblem, så det är bäst att låta din läkare kontrollera dem.

6) Fler röda knottror
Om du ständigt upplever akne-liknande röda knölar i ansiktet kan det vara dags att besöka en hudläkare. Dessa knölar kan orsakas av många olika tillstånd och kan ibland vara svåra att diagnostisera.

Om knölarna inte försvinner inom en rimlig tid kan det vara ett tecken på att du lider av rosacea, allergier, reaktioner på vissa mediciner eller till och med diabetes. Prediabetiker löper högre risk för hudinfektioner och kan ofta uppleva olika typer av utslag och knottror.