Äppelcidervinäger – Hype eller hälsokur?

Äppelcidervinäger (eller ACV) är en av de mest populära hälsotrenderna idag, och många anser att det är en bra huskur för en mängd olika sjukdomar och problem.

Men är äppelcidervinäger verkligen allt det som det påstås vara? Eller är det bara ännu en överskattad eller potentiellt farlig hälsotrend?

Äppelcidervinäger i en flaska
Äppelcidervinäger – äkta vara eller hype?

VAD ÄR ÄPPELCIDERVINÄGER?
Äppelcidervinäger tillverkas av fermenterad äppeljuice genom en tvåstegsprocess. När den första jäsningsprocessen är klar innebär det andra och viktigaste steget att bakterier tillsätts för att ytterligare jäsa alkoholen.

Då bildas så kallad ättiksyra, den aktiva beståndsdel i vinäger som ger äppelcidervinäger dess karakteristiska doft och syrliga smak.

Faktum är att det är denna ättiksyra som många forskare anser ger äppelcidervinäger de flesta av dess hälsofördelar. Äppelcidervinäger består av ca 5-6 % ättiksyra.

VILKA ÄR DE VÄLGÖRANDE EGENSKAPERNA HOS ÄPPELCIDERVINÄGER?

Antimikrobiella och antibakteriella egenskaper

Historien om äppelcidervinäger kan spåras ända tillbaka till Hippokrates, även känd som den moderna medicinens fader. Enligt legenden använde Hippokrates de antimikrobiella och antibakteriella egenskaperna hos vinäger för att behandla sina patienters sår för tusentals år sedan. Dessa egenskaper gör äppelcidervinäger effektivt för desinfektion och rengöring, och kan till och med hjälpa den att döda bakterier naturligt.

Antioxidant
Äppelcidervinäger innehåller antioxidativa egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler i kroppen, vilket kan spela en viktig roll för att sakta ner åldringsprocessen.

Innehåll av ättiksyra
Äppelcidervinäger består av ca 5-6% ättiksyra. Forskare tror generellt att det förmodligen är här som äppelcidervinäger får de flesta av sina fördelar.

“Modern”, även känd som probiotika

“Modern” är den kombination av jäst och bakterier som bildas under fermenteringen. Om du tittar på en flaska äppelcidervinäger kan du se strängar av “modern” flyta omkring. “Modern” är de grumliga trådar som man kan se flyta runt i flaskan. Många tror också att en stor del av äppelcidervinägerns fördelar kommer från denna “moder” eftersom det är ett probiotiskt medel. Det behövs dock mer forskning om fördelarna med “modern” i ACV.

FÖRDELAR MED ÄPPELCIDERVINÄGER: FAKTA VS. FIKTION

ÄR ÄPPELCIDERVINÄGER BRA FÖR MIG?
Det är sant att äppelcidervinäger innehåller egenskaper som kan vara bra för din hälsa när den används på rätt sätt (särskilt dess antimikrobiella och antibakteriella egenskaper).

HJÄLPER ÄPPELCIDERVINÄGER TILL ATT KONSERVERA MAT?
Vinäger används traditionellt som en metod för att konservera mat. Det är sant att AVC kan användas som ett naturligt och effektivt sätt att bevara din mat och rengöra ditt hus utan användning av kemikalier.

ÄR ÄPPELCIDERVINÄGER NÄRINGSRIKT?
Näringsmässigt är äppelcidervinäger vitaminprofil jämförbar med äppeljuice (förutom den probiotiska faktorn). Det är allmänt accepterat att äppelcidervinäger inte innehåller en stor mängd viktiga vitaminer och mineraler.

ÄR EN VISS TYP AV ÄPPELCIDERVINÄGER DEN MEST HÄLSOSAMMA?
När man väljer äppelcidervinäger anses ofta den ekologiska och ofiltrerade varianten vara den mest näringsrika eftersom den innehåller “modern” (de vänliga probiotiska bakterierna).

KAN ÄPPELCIDERVINÄGER GÖRA MIN HUD RENARE OCH LINDRA TORR HUD ELLER EKSEM?
Vissa människor hävdar att äppelcidervinäger, när det appliceras lokalt, kan förbättra hudens utseende eftersom det är naturligt surt och kan hjälpa till att balansera hudens pH-värde.

Men när vi tittade på forskningen visade det sig att det inte finns mycket bevis som stöder detta påstående. Faktum är att alla deltagare i en studie som genomfördes på 22 personer som lider av eksem rapporterade att blötläggning med äppelcidervinäger inte hjälpte deras eksem och faktiskt orsakade hudirritation.

KAN ÄPPELCIDERVINÄGER HJÄLPA MIG ATT GÅ NER I VIKT?
Det finns en chans att det kan hjälpa till att kontrollera din aptit. Det har gjorts några studier på människor som pekar på att äppelcidervinäger i kosten kan bidra till att skapa en mättnadskänsla som stödjer en hälsosam viktnedgång.

På det hela taget har äppelcidervinäger, även om det anses vara ett gammalt botemedel, fortfarande en bit kvar när det gäller modern forskning och bekräftelse som en erkänd alternativ behandling.

På den positiva sidan visar studier att det verkar vara säkert när det används korrekt och inte i alltför stora mängder. Det betyder att du kan använda informationen här för att bestämma om du vill prova denna hälsotrend själv eller inte!

Många människor står fast vid sin äppelcidervinägerrutin och inkluderar den religiöst i sin dagliga kost, men det är viktigt att komma ihåg att äppelcidervinäger inte har mycket solid forskning bakom sig och aldrig bör användas för att ersätta medicinsk behandling. Rådgör alltid med en läkare när du är osäker.