Det kan vara svårt att välja rätt träd eller buske för din trädgård. Här är några tips att tänka på.

Vill du plantera ett träd eller en buske i din trädgård? Du kan gå till trädgårdsbutiken och köpa det de har på rea, men du gör ett bättre val om du tänker igenom det i förväg.

“Träd och buskar är långlivade, så när du planterar ett träd eller en buske är det ett åtagande”, säger Julie Janoski, Plant Clinic Manager på Morton Arboretum i Lisle. Ställ dig själv några frågor för att se till att du är redo för detta åtagande och för att hjälpa dig att välja rätt växt:

Vad vill du att växten ska göra? Vill du att den ska skärma av grannarnas uteplats? Skapa ett blickfång i trädgården? Göra trädgården mer intressant på vintern? Ge dig något attraktivt att titta på från köksfönstret? Vill du ha ett träd som ger skugga när det växer sig stort?

Vilka är dina måsten? Vill du ha vårblommor? Höstens färger? Är du intresserad av fyra årstider? Letar du efter ett vintergrönt träd? Vill du ha ett naturligt träd som kan stödja ett naturligt djurliv?

Vad vill du undvika? Om du inte gillar beskärning kan det vara viktigt att välja en buske som håller en kompakt storlek. Om du inte gillar att frukten faller ner på din uteplats, leta efter en kultivar eller odlad sort som är steril och inte ger frukt.

Var kommer du att placera den? Plats kan begränsa vad du kan plantera. “Träd och buskar behöver utrymme för både sina rötter och sina grenar”, säger Janoski. “Jorden på din växtplats och mängden solljus som når platsen varje dag är också viktiga faktorer för vilken växt du väljer.”

Hur mycket utrymme finns det? Kom ihåg att alla träd och buskar blir bredare och högre när de växer. “Tänk inte bara på var du gräver hålet”, säger hon. “Mät utrymmet runt den platsen för att ta reda på hur bred och hög du har råd att låta växten bli om några år.”

Finns det något ovanför? Om platsen ligger inom 6 meter från en kraftledning ska du inte välja ett träd som blir högre än 6 meter. “Det finns många fina små träd och stora buskar som aldrig kommer att bli så stora att de stör en kraftledning och behöver beskäras”, säger Janoski.

Hur är jordmånen? Alla typer av träd och buskar passar för vissa jordtyper. Om du har en klibbig lerjord ska du använda en annan växt än du skulle behöva för en sandig lerjord. Om det ofta är blött på platsen så att det blir klumpigt när du går på den, eller om du ofta ser stående vatten efter regn, är det inte en bra plats för ett vintergrönt träd eller en vintergrön buske. “Du försöker hitta en växt som kan leva i den miljö du har”, säger hon.

Vad växer redan i närheten? Vissa växter, t.ex. svart valnöt och havtorn, gör det svårt för andra växter att växa nära dem. Du bör också undvika träd och buskar som redan har blivit överplanterade. “Det är ingen bra idé att välja samma typ av träd som redan växer framför de flesta husen i ditt kvarter”, säger Janoski.

“Det kommer aldrig att finnas en perfekt växt som gör allt du vill”, säger Janoski. “Det finns alltid kompromisser. Vi kan hjälpa dig att förstå för- och nackdelarna med varje typ av växt som du är intresserad av.”

Ändå kommer du alltid att ha valmöjligheter. “Det finns så många träd och buskar där ute att du säkert kommer att hitta något som kommer att ge dig glädje i många år framöver”, säger hon.