Hövding 3: Den innovativa cykelhjälmen med airbag

Vad är det för något? Ett nackstöd? Trots att den innovativa airbaghjälmen från Hövding har funnits på marknaden i nästan 10 år har detta alternativ till cykelhjälm fortfarande en viss exotisk status i Danmark. Men det är definitivt värt en närmare titt!

Först en kort beskrivning av hur Hövding fungerar: Det är en krage som du bär runt halsen. Inuti halsbandet finns ett sensorsystem som mäter och bedömer rörelsehastigheten när Hövding aktiveras. En olycka identifieras som sådan om Hövdings rörelse plötsligt ökar ovanligt mycket. En krockkudde utlöses då inom 0,1 sekunder och bildar en skyddande huva runt huvudet. Detta innebär också att hjälmen endast är lämplig för “normal” användning med en cykel eller elcykel i en relativt upprätt sittställning på vägen. Hövding är inte godkänd för mountainbike, S-pedelec, e-scooter eller andra transportmedel. Hela tekniken drivs av ett integrerat batteri som ger en drifttid på ca 15 timmar – du behöver alltså inte ladda efter varje cykeltur.

Dessutom konstaterade ett svenskt försäkringsbolag redan 2012 att detta airbagsystem inte bara uppfyller sitt syfte, utan till och med är säkrare än en konventionell cykelhjälm. Jämfört med dessa konventionella hjälmar bör det dock påpekas att Hövding bara kan utlösas en gång – därefter är den förstörd. Även om en hjälm naturligtvis också bör bytas ut efter ett riktigt fall, är den ganska förlåtande vid mindre olyckor.

Från falska utlösare …
I detta sammanhang bör det nämnas att denna Hövding 3 inte används frivilligt. En snabb nedåtgående huvudrörelse är vad som fick föregångaren Hövding 2.0 att utlösas. Ingen olycka, ingen extern störning och därför mer i kategorin “falsk trigger”. En hög smäll och sedan var huven ganska tät runt huvudet. Mycket irriterande, men åtminstone denna Hövding hade redan varat i cirka 5 år – utan några klagomål! På grund av sin höga ålder kunde ingen garanti krävas, men för nyare modeller finns det nu ett kraschersättningserbjudande, varigenom en ersättningshjälm erbjuds något billigare.

… och positiva erfarenheter
Vad var då skälen till att beställa den nya Hövding 3? Först och främst, naturligtvis, att det inte är en hjälm! Om du har en aversion mot hjälmar är Hövding den perfekta lösningen för att vara väl skyddad på din cykel. På sommaren kan du njuta av den svala brisen runt huvudet, på vintern skyddar kragen din nacke från den kalla luften. Du förstår: skälen till detta system är inte bara rationella att förklara…

Det är mycket enkelt att hantera kragen: du sätter den runt halsen, stänger dragkedjan nedifrån och upp och låter klaffen med den runda metallknappen klicka på plats. Nu är det klart! En akustisk signal informerar dig sedan om att Hövding är aktiverad och en lysdiod tänds också på framsidan.

Det du behöver vänja dig vid är vikten på Hövding 3. Med 840 gram är den betydligt tyngre än vanliga cykelhjälmar – och även tyngre än den tidigare modellen, som vägde knappt 700 gram i storlek L. Efter en kort tillvänjningsperiod gick det dock bra med den nya hjälmens högre vikt – men var och en måste själv avgöra var ens personliga komfortzon går.

Fördelar med Hövding 3
Viktökningen i den nuvarande Hövding-generationen har trots allt också en stor fördel: Medan kragen tidigare fanns i tre olika storlekar finns den nu bara i en storlek. Men den kan nu justeras flexibelt tack vare det integrerade BOA-systemet, vilket innebär att Hövding också kan anpassas efter säsong – till exempel kan du bära den lite bredare för en jacka under under den kalla årstiden och lite tajtare på sommaren.

Är det värt priset?
Du bör dock tänka mer på priset: Hövding 3 finns tillgänglig för strax under 300 euro, vilket – jämfört med vanliga cykelhjälmar – är en ganska rejäl summa. Men återigen är det viktigt att notera att det inte är en vanlig cykelhjälm och att den är det enda alternativet för dem som inte gillar att bära hjälm.

Om vi antar att denna Hövding kommer att hålla i ytterligare ett par år (officiellt hävdar Hövding en livslängd på upp till sju år), är priset verkligen rätt; och om en olycka faktiskt skulle inträffa, bör hjälmens skydd fortfarande vara ovärderligt. Men dess värde bör också beaktas när cykeln är parkerad: här är det bättre att ha Hövding med dig, eftersom den inte kan anslutas säkert till cykeln.