Bladlusangrepp på dina krukväxter? Så här blir du av med insekterna och deras klibbiga rester

“Jag har hittat en klibbig rest på bladen på några av mina krukväxter och något som ser ut som små insekter under några av bladen. Vad kan jag göra för att bli av med detta problem?”

Morten, Sjællands Odde

Du har troligen problem med ett angrepp av bladlöss på dina krukväxter. Bladlöss livnär sig på växtsaft och utsöndrar överflödig växtsaft som honungsdagg, vilket lämnar en klibbig rest som du har på dina växter.

Honungsdagg kan också börja växa ett svart sotigt mögel, som är fult och hämmar fotosyntesen, vilket minskar växtens kraft.

Det finns bladlöss som också angriper växter i din trädgård, men naturliga rovdjur håller i allmänhet deras populationer under kontroll. Dessa naturliga predatorer saknas i ditt hem, så bladluspopulationer kan snabbt växa om de lämnas okontrollerade.

Bladlöss är små (inte större än ⅛ tum långa), stingsugande insekter som du kan hitta i en mängd olika färger, inklusive rosa, svart, gul, grön, grön, orange, röd och brun. De tenderar att gynna ny tillväxt, som kan vara helt täckt av bladlössen. Bladlöss kan också finnas i mitten av nya skott och under blad, vilket kan få dem att rulla ihop sig.

De flesta bladlöss lägger inte ägg inomhus och vuxna honor kan föda utan att para sig. De unga bladlössen ser ut som de vuxna och börjar äta direkt. De ömsar ungefär fyra gånger innan de blir vuxna, så de små, vita hudarna de fäller är ett tecken på ett bladlusangrepp.

Isolera alla angripna krukväxter om du har utrymme hemma för att hjälpa till att kontrollera bladlössens spridning. Försök sedan ta bort bladlössen manuellt genom att använda en sprayflaska fylld med vatten för att skölja bort dem, gnugga bort dem med fingrarna eller använda en bomullstuss med lite tvättsprit. Du kanske vill testa rengöringsalkoholen på några blad och övervaka det under en dag eller två för att se till att det inte skadar bladen.

Du kan också försöka vända växten upp och ner och doppa lövverket i en hink med vatten och svänga runt det för att ta bort bladlöss om det har känsliga löv som kan skadas av andra kontrollmetoder. Säkra odlingsmediet i krukan med en kartongskiva eller tidningspapper för att förhindra att det faller ut när krukan är upp och ned.

Kraftigt angripna delar av växten kan beskäras om de inte förstör växtens form. Ett annat alternativ att överväga är att använda en insekticid tvål för att behandla bladlössen. Insekticid tvål fungerar vid kontakt, så du måste se till att du sprayar alla delar av växten som är angripna av bladlöss. Håll ett öga på dina växter under de kommande veckorna för att se till att alla bladlöss har tagits bort.