Markundersökningar är viktiga för nya trädgårdar och större förändringar i din trädgård. Här är vad du behöver veta.

Innan du börjar köpa växter och gräva hål är det bra att göra en viktig kontroll: ett jordtest.

“Jordkemin gör stor skillnad för dina växter”, säger Sharon Yiesla, specialist på växtkunskap vid Plant Clinic of The Morton Arboretum i Lisle. “Ett laboratorietest kan ge dig information som kan hjälpa dig att välja växter och förebygga problem.”

Testet visar jordens pH-värde – hur surt eller basiskt det är – vilket har stor inverkan på hur växterna absorberar näringsämnen. Eftersom inte alla växter trivs i samma pH-värde är detta viktig information att ha när du handlar växter. Det kan också förklara vissa växtproblem, t.ex. gulnande blad på barrträd, som ofta orsakas av en missmatchning mellan en syraälskande växt och en alkalisk jord.

Ett jordtest utvärderar nivåerna av viktiga näringsämnen som är viktiga för växter, såsom kalium och fosfor. Det kan också mäta jordens “katjonbyteskapacitet”, vilket är en indikation på hur väl din jord behåller näringsämnen och gör dem tillgängliga för växter.

Rätt jordtest kan också kontrollera förekomsten av giftiga tungmetaller som bly – ett viktigt steg innan du gräver en ätbar trädgård. Bly som för många år sedan ansamlades från blyfärg eller luftföroreningar orsakade av blyhaltig bensin kan finnas kvar i jorden i årtionden.

“Bly i jorden kan tas upp av växter som människor äter”, säger Yiesla.

Du måste ta prover på jorden i din trädgård och skicka dem för analys i ett paket som tillhandahålls av laboratoriet. Priserna börjar på cirka 25 USD för en enkel analys av ett enda prov, men du kan be om mer djupgående analyser, som kostar mer. Att testa för bly, till exempel, kommer att bli dyrare.

Det är bäst att ringa ett testlabb och fråga exakt vad de testar för och hur de presenterar sina rapporter, säger Yiesla. Du får ut mer av en jordtestrapport som tydligt förklarar vad resultaten betyder.

Om du inte har en mycket liten gård är det ofta värt att ta prover från tre eller fyra områden på gården och testa dem separat. “Jordmånen kan variera ganska mycket inom en och samma fastighet”, säger hon.

Det är dags att ta ett jordprov när du inte har gjort det på flera år, när du börjar odla på en ny plats eller när du vill göra en stor förändring. Om du till exempel planerar att omvandla en gräsmatta till en ätbar trädgård eller perennrabatt är ett jordtest ett bra första steg.

Det är också en bra idé att testa jorden när du funderar på att plantera ett träd. “Alla träd du planterar måste växa på den platsen under många år”, säger Yiesla. “Du vill se till att du får den bästa matchningen mellan den typ av träd du väljer och den jord det kommer att tillbringa sitt liv i.”