Allt du behöver veta om att köpa en gräsklippare

Jag har bestämt mig för att börja klippa min gräsmatta i år och skulle vilja ha lite råd om hur jag väljer en bra gräsklippare för mina behov. Jag har en vanlig, medelstor gräsmatta som kräver lite underhåll.

Det finns många olika gräsklippare att välja mellan. Börja med att leta efter en mulchklippare. Mulchklippare är konstruerade för att klippa gräsklippet från gräsklippningen i fina bitar som återförs till gräsmattan. Där kan de snabbt brytas ned av mikroorganismer i jorden, vilket frigör näringsämnen från det krossade växtmaterialet tillbaka till jorden.

Mulchingklippare minskar mängden trädgårdsavfall som går till kompostering och sparar tid som annars skulle gå åt till att samla ihop gräsklipp i påsar. Jag använder min mulchingklippare för att strimla de flesta höstlöven som hamnar på gräset. Om du har många träd kommer du förmodligen att behöva kratta upp en del av löven eftersom de faller snabbt och samlas på gräset innan du klipper dem. Om du lämnar kvar ett för tjockt lager av krossade löv på gräsmattan efter klippningen kan det orsaka problem.

Det finns få bevis för att gräsklipp bidrar till att bygga upp torv, men om din gräsmatta redan har ett tjockt lager av torv kan återföring av gräsklipp öka uppbyggnaden. Torv är ett löst, blandat organiskt lager av döda och levande skott, stjälkar och rötter som bildas mellan grässtråna och markytan. Uppbyggnaden av torv börjar när gräset producerar organiskt avfall snabbare än det kan brytas ned.

För tjockt gräs hindrar vatten, gödsel och luft från att nå rötterna och kan vara en fristad för insekter och sjukdomar. Rötterna kan börja växa i filtlagret och blir då mer känsliga för torka. När det är torrt är det svårt att återfukta och när det är blött förblir det blött, vilket ger gynnsamma förutsättningar för sjukdomar. En kraftig krattning kan göras för att avlägsna ett tjockt torvlager på ¾ tum eller mer. Annars kan du lufta gräsmattan med en borrkärna för att kontrollera torven och förbättra växtförhållandena för gräset.

För bästa resultat med en mulchklippare, klipp regelbundet och när gräset är torrt för att undvika klumpar. Mulchklippare med kraftfullare motorer fungerar bättre när gräset har blivit högt eller vått. Undvik att lämna kvar grästuvor på gräsmattan efter klippningen.

Storleken och antalet hinder i gräsmattan bör avgöra vilken storlek på gräsklippare du ska köpa och om en självgående modell är ett bra val. Självgående gräsklippare är utmärkta för gräsmattor med många sluttningar. Jag föredrar att använda en självgående gräsklippare med bakhjulsdrift eftersom det är lättare att hålla en rak klipplinje.

Du kan klippa snabbare med en gräsklippare som har ett bredare klippaggregat. En större gräsklippare är svårare att manövrera runt hinder som träd och lyktstolpar. Liggande gräsklippare fungerar bra för mycket stora gräsmattor. De flesta mulchingklippare levereras med en påse som samlar upp gräsklippet. Gräsklippare med påsar som fästs baktill på gräsklipparen är lättare att manövrera runt hinder än gräsklippare med påsar som fästs på sidan. Det finns också bra alternativ för batteridrivna gräsklippare.

Håll gräsklipparen i gott skick med regelbundet underhåll. Kvalitetsunderhåll omfattar byte av olja och filter, inspektion och byte av tändstift samt rengöring eller byte av luftfilter. Luftfilter sätts igen snabbare på hösten när du klipper över torra höstlöv. Håll skärbladen vassa genom att slipa dem efter ungefär var åttonde timmes användning.