Betala Inte För Mycket …
De 5 Bästa Dammsugarna 2023
Det Finns En Dammsugare Som Helt Klart Är Det Bästa Valet…

En ny dammsugare är en stor investering och du kan lätt bli förvirrad när du försöker hitta den bästa lösningen.

År 2023 finns det ett otal olika modeller, så det är inte förvånande att du inte vet vad du ska välja: ska du skaffa en sladdansluten eller sladdlös? robotdriven? Ska man skaffa en särskild för djurhår? Hur är det med allergier?

Skillnaden mellan en bra och en dålig dammsugare är inte bara vad du får för pengarna, utan också hur mycket tid och energi du behöver lägga ner på att dammsuga.

Vi har sett att en dammsugare faktiskt kan städa upp till fem gånger snabbare än en dålig dammsugare trots att de kostar lika mycket.

Vissa har ett brett utbud av extrautrustning som garanterar att du kan få bort alla typer av smuts och smuts, medan andra kräver att du köper extrautrustning om du till exempel behöver få bort hundhår från soffkuddarna.

Många svenskar är inte medvetna om vilken roll en bra dammsugare spelar för familjens hälsa.

Det kanske låter galet för vissa, men enligt en amerikansk studie är dammsugare med för låg sugkraft och dåliga filtreringssystem faktiskt den vanligaste orsaken till att barn och vuxna utvecklar allergier relaterade till damm, t.ex. astma.

Sammantaget finns det många saker att veta om du vill göra det bästa valet.

Därför har Konsumenthjälpen under de senaste sex månaderna genomfört ett stort test av mer än 93 dammsugare av olika typer från olika märken för att hitta den bästa dammsugaren 2023.

Vi Har Bedömt Dammsugarna Utifrån Följande Kriterier

Sugkraft

Användarvänlighet

Dammfiltrering

Buller

Hållbarhet

Energiförbrukning

Värde för pengarna

När vi var halvvägs in i vår undersökning blev jag, som tidigare ingenjör, mycket förvånad över den utveckling och innovation som har skett inom dammsugare under de senaste åren.

På grund av den tekniska utvecklingen är det mycket tydligt att det finns en viss typ av dammsugare som helt klart är det bästa valet om du har en gammaldags dammsugare (mer än 5 år gammal).

Den typ av dammsugare jag talar om är sladdlösa dammsugare.

Du kanske redan har sett dessa sladdlösa dammsugare på nätet, i butiker eller hos en vän, och det finns en anledning till att de har blivit så populära.

När du jämför de äldre modellerna med de nya sladdlösa modellerna är det lätt att se att de sladdlösa modellerna är så mycket bättre och kan hjälpa dig att städa mycket snabbare och med en garanti för att du får med allt (även de små dammpartiklarna!).

6 Skäl Att Välja En Sladdlös Dammsugare

Ingen smuts lämnas kvar

Tack vare stora tekniska framsteg har många av de nya motorerna betydligt högre sugkraft än de dammsugare som tillverkades för bara tre år sedan. Det innebär att det är lättare att få in allt skräp och smuts när du rengör.

Lättare Att Arbeta Med

Till skillnad från den traditionella dammsugaren har den sladdlösa dammsugaren ingen sladd, som namnet antyder. Det gör det enkelt att gå från rum till rum utan att behöva byta uttag och gör det generellt sett lättare att svänga dammsugaren en andra gång när du inte behöver lyfta runt en tung dammsugare och byta uttag 4-5 gånger.

Spendera Mindre Tid På Att Dammsuga

Om du använder en dammsugare som är effektivare och enklare att arbeta med är det självklart att du kommer att spendera mindre tid på att dammsuga, vilket är det primära målet när det gäller rengöringsverktyg.

Mer Hygienisk

En full dammsugarpåse innehåller ett hav av bakterier och kvalster.De flesta sladdlösa modeller använder ett filter och en behållare i stället för en påse, vilket inte bara är mer hygieniskt utan också bättre för miljön och din plånbok!

Stör Inte Din Omgivning

Om du inte bor ensam har du förmodligen upplevt att du stör din omgivning när du dammsuger. En stor fördel med många sladdlösa dammsugare är att de ofta har en ljudnivå på mindre än 50 db tack vare den nya motortekniken.

Kan Användas Som Handhållet

En av de stora fördelarna med många sladdlösa dammsugare är att du ofta kan omvandla dem till en handhållen dammsugare. Detta skapar många möjligheter när det gäller att få ytor och små vrår skinande rena.

Vi fick också reda på att många sladdlösa dammsugare faktiskt innehåller samma delar (t.ex. motorer, filter osv.) men att det är stor prisskillnad på grund av varumärket.

Som ingenjör kunde jag inte låta bli att räkna, och jag fann att de flesta modeller från de stora märkena faktiskt höjer priset med upp till 30% bara för själva märkesprodukten.

Men vi hittade faktiskt en dammsugare från ett danskt företag som använder alla de samma delarna som de välkända märkena, men där man har fokuserat på att skapa den bästa produkten till det bästa priset, i stället för att ta för mycket betalt för märkesnamnet.

Detta Är De Saker Du Ska Leta Efter

Minst 5000 Pa Sugkraft

Alla motorer är inte likadana och om du vill njuta av de stora framstegen inom vakuum-motorer och se till att du inte lämnar kvar dammpartiklar som kan framkalla allergier, bör du välja en sugkraft på minst 5000 Pa.

 Manövrerbar Design

Många av de sladdlösa dammsugare vi testade hade problem med att ta sig runt hörn och vinklar, helt enkelt för att de var för tunga och svåra att styra. Däremot klarade de modeller som var lättare att kontrollera vårt rengöringstest betydligt snabbare.

Tvättbart Filter

Många av de nyare modellerna använder filter istället för påsar, vilket kan vara bra för både miljön och din plånbok, men du måste se till att filtret är återanvändbart, annars måste du köpa nya filter var 2-3 månad.

Extra Utrustning Ingår

De flesta inser inte hur stor fördel extra utrustning kan vara. Om du väljer rätt märke får du olika borsthuvuden och munstycken som kan anpassas till vad och var du dammsuger (hundhår, hårda golv, hörn, lister etc.), i stället för att behöva lägga ännu mer pengar på ytterligare inköp.

En Behållare Med En Kapacitet På Över 1 Liter

Överraskande nog har många modeller små behållare, vilket innebär att dammsugaren fylls upp snabbt. När du gör en storstädning är det obekvämt att behöva tömma behållaren mitt i en handling, så en stor behållare är definitivt att föredra.

Detta ska du undvika:

Bullriga Motorer (+65 db)

Även om det har skett en viss utveckling av sladdlösa dammsugare har många modeller tyvärr fortfarande en ganska hög ljudnivå. Om du redan spenderar pengar är det bara vettigt att välja en som inte låter mer än nödvändigt.

Tunga Modeller (+3 kg)

En sladdlös dammsugare bör inte väga mycket, eftersom den måste vara lätt att kontrollera och manövrera. Om du måste anstränga dig mycket varje gång du dammsuger kommer städningen sannolikt att bli mycket mindre effektiv (och du riskerar att bli trött i armarna).

 

Brist På Extra Utrustning

Om du köper en modell som inte har olika borstar och munstycken kan du lätt hamna i en situation där du har köpt en dammsugare som inte klarar av till exempel hundhår eller grus. Därför är det viktigt att skaffa extra utrustning som du kan anpassa efter dina behov.

Hög Energiförbrukning

Många tror att ju mer watt en dammsugare använder, desto effektivare är den. Watt-förbrukningen är ett mått på hur mycket energi motorn behöver för att skapa tillräckligt många varv för att suga. De bästa dammsugarna är gjorda för att använda så få watt som möjligt med optimal sugkraft.

Överpris

Vi vet inte varför, men just nu varierar priserna på sladdlösa dammsugare mycket. Det finns många modeller som gör samma sak, där den ena kan vara dubbelt så dyr som den andra.

DE 5 BÄSTA DAMMSUGARNA 2021
Under de senaste sex månaderna har vi genomfört många tester av över 93 olika dammsugare. Det här är de 5 bästa modellerna baserat på våra experters bedömning och användarrecensioner:
BETYG
9.7
TOTAL RESULTAT
SUGKRAFT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.4 Gns. 94%
9.4/10
LJUDNIVÅ
9.6 Gns. 96%
9.6/10
EXTRATILLBEHÖR
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Bästa Värde För Pengarna
Upp Till 10,000 Pa Sugkraft
Låg Ljudnivå (52 db)
Massor Av Bra Tillbehör
Lätt Vikt På 2,4 Kg
40 Minuter Livstid
1.3L Tank-Kapacitet
NACKDELAR:
Endast Tillgänglig Online
Ofta Slutsåld På Grund Av Stor Efterfrågan
OMDÖME:

NordVac G80 erbjuder utan tvekan det bästa värdet för pengarna. Med en kraftfull motor på 10,000 Pa som har en mycket låg ljudnivå är du garanterad en dammsugare som kan få hela huset att glänsa snabbare än någonsin tidigare.

Den levereras med ett brett utbud av extrautrustning i form av borstar och huvuden som gör det enkelt att rengöra alla typer av skräp och smuts, samt att rengöra i små vrår och på ytor, vilket är något som vi inte såg i de andra modellerna.

Dessutom är den mycket lätt i vikt och med en tank-kapacitet på 1,3 liter är det lätt att få hela huset eller lägenheten rent på kort tid.

Prismässigt blev vi förvånade över att du kan få en så bra sladdlös dammsugare för så lite pengar. NordVac’s “hemlighet” är att de är ett team av danska ingenjörer som har gått samman för att tillverka hushållsartiklar och vitvaror som använder samma delar som de stora märkena, men till ett betydligt lägre pris.

Prismässigt var vi förvånade över att man kunde få en så bra robotdammsugare för så lite pengar. VacBots ”hemlighet” är att de är en grupp ingenjörer som har gått samman för att göra en robotdammsugare med samma delar som de stora varumärken, men till ett betydligt lägre pris.

Se mer om testvinnaren
2. Dyson V8
BETYG
9.1
TOTAL RESULTAT
SUGKRAFT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.4 Gns. 94%
9.4/10
LJUDNIVÅ
9.6 Gns. 96%
9.6/10
EXTRATILLBEHÖR
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Kraftfull V8 Motor
Lätt Att Använda
Trevligt Antal Tillbehör
NACKDELAR:
Batteriet Kan Bytas Ut Med En Skruvmejsel
Liten Tank-kapacitet (0,6 l)
20-30 Minuter Livstid
OMDÖME:

På andra plats kommer en som de flesta känner till, Dyson V8. De är kända för sina kraftfulla motorer och V8 är inget undantag. Det är definitivt en bra dammsugare som gör städningen snabbare och effektivare och som klarar av alla typer av smuts.

Vi tyckte dock att den hade för många brister med tanke på priset.

Även om den levereras med en hyfsad mängd tillbehör och extrautrustning tyckte vi ändå att den var lite tunn, vi saknade framför allt ett motoriserat huvud som skulle ha gjort rengöringstestet mycket bekvämare.

Angående NordVac G80 har Dyson V8 en dammbehållare på bara 0,6 liter, vilket innebar att vi snabbt fyllde den och var tvungna att tömma den.

Om priset är en fråga om varumärke eller teknik kan man bara gissa, men vi tyckte att du kunde ha fått mer för pengarna.

Allt som allt var det en jämn tävling mellan Dyson V8 och NordVac G80, men det stod klart att vi var tvungna att komma på andra plats den här gången.

andraplats den här gången.

Läs mer
3. Bosch Athlet
BETYG
8.6
TOTAL RESULTAT
SUGKRAFT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.4 Gns. 94%
9.4/10
LJUDNIVÅ
9.6 Gns. 96%
9.6/10
EXTRATILLBEHÖR
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Långt Liv
NACKDELAR:
Brist På Tillbehör Och Extrautrustning
Dyrt Pris Vs. Värde
Kan Ha Svårt Att Dammsuga Mattor (enligt konsumenter)
OMDÖME:

På tredje plats kommer Bosch Athlet. Vi var ganska imponerade av den långa drifttiden på upp till 60 minuter, och det råder ingen tvekan om att detta är en dammsugare med kvalitet i åtanke.

Något som vi dock snabbt märkte är hur tung Bosch Athlet faktiskt är. Med en vikt på hela 3,6 kg kan 60 minuters rengöring snabbt resultera i ömma armar och händer, samt en hel del krångel när du ska ta dig runt hörn.

Dessutom sparades det mycket på extrautrustning och tillbehör, så även om det helt klart var en kvalitetsprodukt saknades det helt enkelt många saker som kunde ha gjort rengöringstestet mycket enklare än vad det faktiskt var.

Bosch Athlet är en dyr dammsugare, och att behöva köpa extra tillbehör drar definitivt ner den.

Vi har senare fått veta att vissa konsumenter har haft problem med att rengöra mattor med den, men vi använde själva mattor i vårt test och vi tyckte fortfarande att den var riktigt bra på det området.

Läs mer
4. Electrolux Pure F9
BETYG
8.4
TOTAL RESULTAT
SUGKRAFT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.4 Gns. 94%
9.4/10
LJUDNIVÅ
9.6 Gns. 96%
9.6/10
EXTRATILLBEHÖR
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Bra Extra Funktioner
Långt Liv
NACKDELAR:
En Av De Dyraste I Testet
Mycket Tung (6,5 kg)
Kan Inte Konverteras Till Handhållen Dator
OMDÖME:

På fjärde plats har vi Electrolux Pure F9. Här har vi fått tag på en dammsugare med ett brett utbud av tillbehör och extra funktioner, samt en lång batteritid på 50 minuter, vilket gör den ganska effektiv i vårt städtest.

Men det kan sägas att extrautrustningen och den långa livslängden inte har varit utan pris. F9 var en av de dyraste dammsugarna vi testade och den var faktiskt också en av de tyngsta.

Även om extrautrustningen var bra när det gäller att komma in i varje hörn och skrymsle och rengöra ytor, räckte den inte till för att kompensera för vare sig priset eller vikten.

Läs mer
5. Nilfisk Easy
BETYG
8.2
TOTAL RESULTAT
SUGKRAFT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.4 Gns. 94%
9.4/10
LJUDNIVÅ
9.6 Gns. 96%
9.6/10
EXTRATILLBEHÖR
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Bra För Att Komma In I Vinklar Och Skrymslen
NACKDELAR:
Svag Sugkraft
Tyngre Än Nödvändigt (3,6 kg)
OMDÖME:

På femte plats har vi Nilfisk Easy. Det här var faktiskt en ganska praktisk dammsugare som överraskade oss i ett antal tester, trots att den inte har så många extrafunktioner var den fortfarande relativt bra på att ta sig in i kurvor. Även om den var bra på att ta sig in i kurvor var sugkraften tyvärr inte tillräckligt bra.

Den lämnade en hel del smuts och grus kvar efter vårt rengöringstest, vilket vi tyckte var ganska synd, om den bara hade haft en bättre motor skulle den definitivt ha fått ett högre betyg.

Vi tror att den kan vara idealisk för damm, smulor och så vidare, men den kommer att ligga efter om du behöver se till att mattorna blir rena eller om du behöver få bort hundhår från soffan.

Vikten var ungefär densamma som för Bosch Athlet (3,6 kg), vilket fortfarande är tyngre än nödvändigt men kan vara acceptabelt för de flesta.

Läs mer

* Vi kan få ersättning från vissa av de företag vars produkter visas på den här webbplatsen. Som ett resultat får vi betalning när du köper en produkt med hjälp av länkarna på denna webbplats. Denna webbplats ägs och drivs av samma företag som har ägarintresse i vissa produkter som visas på denna webbplats. Denna ersättning och vårt ägarintresse kan påverka hur och var produkterna visas på webbplatsen, inklusive i vilken ordning de visas i. Denna webbplats inkluderar inte och betygsätter inte alla produkter i varje kategori. Du kan läsa mer om vår annonsörrelation här