De tre bästa airfryers 2022
Investera inte i en airfryer förrän du har läst det här…

Funderar du på att investera i en airfryer, men är du förvirrad över vilken du ska välja bland de många modellerna på marknaden? Läs med här…

De senaste månaderna har airfryer blivit en stor succé bland tusentals danskar, och det är verkligen inte utan anledning.

Förutom att du kan göra läckra måltider med låg fetthalt, dubbelt så snabbt som din normala ugn, kan du också spara mycket pengar på din gas-/elräkning genom att ersätta användningen av en ugn mot en airfryer.

Faktum är att 7 av 10 konsumenter har sagt att deras airfryer har sparat dem hälften av deras energiförbrukning (vid matlagning).

Och eftersom energipriserna snart kommer att stiga ytterligare, blir en airfryer bara en bättre investering för varje dag som går…

Men det är bara en bråkdel av fördelarna med en airfryer…

10 skäl att investera i en airfryer / varför du borde investera i en airfryer:

1. Gör utsökt mat med 70% färre kalorier

De flesta gillar ohälsosamma rätter som pommes frites och nuggets, men undviker dem helst på grund av den höga fett- och oljehalten.

Med en airfryer kan du göra många av de ohälsosamma rätterna utan att behöva oroa dig för fett och kalorier.

En airfryer använder betydligt mindre olja än en vanlig ugn och kan ta bort upp till 70% av kalorierna från feta rätter utan att påverka smak eller konsistens.

2. Lagar mat dubbelt så snabbt som din vanliga ugn

Det tar vanligtvis 15-30 minuter för en vanlig ugn att förvärmas och sedan kan själva uppvärmningen av ingredienserna ta upp till flera timmar (beroende på vad du gör).

En airfryer kan nå upp till flera hundra grader på bara några sekunder, vilket underlättar vardagen för de flesta konsumenter.

3. Sparar pengar på elräkningen (halvera din energiförbrukning)

En vanlig ugn måste först använda energi för att förvärma hela ugnen och sedan ägna lång tid åt att värma dina ingredienser.

Med en airfryer behöver du inte förvärma och du gör din matlagning snabbare och sparar därmed på din energiförbrukning.

I våra studier har vi sett att det är hälften så dyrt att laga mat i en airfryer som i en el- eller gasugn.

4. Ditt kök blir inte smutsigt

De flesta rätter som görs i en airfryer kräver mindre rengöring.

Förutom att man måste använda betydligt mindre olja så sker all uppvärmning/stekning inne i airfryern istället för att man ska steka i panna/gryta och smörja in köket med olja.

5. Mer hygienisk än en traditionell ugn

När du lagar mat i din airfryer värms luften runt maten till en hög temperatur. Detta skapar en varm och torr miljö som inte främjar bakterietillväxt. Å andra sidan, när mat tillagas i en ugn förblir luften runt den fuktig och varm, vilket gör det till den perfekta miljön för bakterier att frodas. Därför är det mindre troligt att luftstekt mat förstörs och orsakar matförgiftning.

6. Gör kött och grönsaker saftigt, istället för torrt

Vi har alla försökt att ge en kotlett eller en sats potatis för mycket i ugnen.

Du kommer inte att ha detta problem med en airfryer.

Den fördelar värmen jämnt utan att du behöver vända eller röra om dina ingredienser och behåller även fukten i dina ingredienser.

Den jämna värmen gör också att dina ingredienser behåller mer näringsämnen då de utsätts för mindre direkt värme.

7. Lätt att rengöra

Det är sällan ett nöje att behöva rengöra en ugn, och det gör också att de flesta gör det för sällan (vilket är ganska ohygieniskt).

Med en airfryer kan du bara ställa skålen i diskmaskinen, och du är nästan redo för en ny mager måltid.

8. Ger mindre ljud än en ugn / spis

De flesta airfryers har en ljudnivå på ca. 55dB (ett normalt samtal mellan 2 personer är 60dB).

Har du varit på jobbet hela dagen är det ganska skönt att slippa stå i bruset från din spis/ugn när du lagar mat.

9. Kan göra hundratals olika rätter med ett tryck

Många airfryers levereras med olika program utformade för olika rätter.

Det innebär att du kan välja bland hundratals läckra rätter, utan att behöva tänka på hur länge ugnen behöver förvärmas, hur lång tid maten behöver ha osv.

Helt enkelt behöver du bara förbereda ingredienserna, hitta rätt program och låta din airfryer göra resten.

10. Inga olyckor under matlagning

När det gäller matlagning är säkerheten alltid högsta prioritet.

Ingen vill bli skadad i köket eller, ännu värre, elda.

Airfryer lagar maten genom att cirkulera varm luft runt den (på samma sätt som en varmluftsugn).

Det betyder att det inte finns något behov av olja, vilket kan vara en stor brandrisk.

Dessutom tillagar airfryern maten jämnare än t.ex. stekning i panna, vilket innebär mindre risk för brännskador

Det finns dock många olika modeller på marknaden så det är inte konstigt att man inte vet vad man ska välja.

Om du inte vet vilka funktioner du ska leta efter, och ännu viktigare: vilka funktioner du ska undvika, kan du lätt sluta med att betala ett för dyrt pris och slösa bort dina pengar på en airfryer som inte uppfyller dina behov.

Därför har Forbrukervejledningen under de senaste 6 månaderna genomfört ett stort test av mer än 27 olika airfryers, från olika märken, med målet att hitta den bästa airfryer 2022.

Vi har utvärderat 27 airfryere enligt dessa 10 kriterier::

Skålstorlek

Antal olika program

Möjlighet till appstyrning

Energiförbrukning

Ljudnivå

Lätt att använda

Tidsåtgång i samband med matlagning

Matens kvalitet

Prisvärdhet

Rengöring

Kvalitet på interna delar och komponenter

När vi var halvvägs genom vår utredning blev jag, som före detta ingenjör, förvånad över att ta reda på hur mycket man faktiskt kan betala i överskott för en airfryer…

Jag plockade faktiskt isär flera airfryer, och upptäckte att många faktiskt innehåller samma delar (som fläkt, värmeelement etc.) men att det är stor skillnad i priser beroende på märke.

Som ingenjör kunde jag inte låta bli att räkna med det, och jag fick reda på att de flesta modeller från stora märken faktiskt lägger upp till 50 % över priset bara för själva märket.

Det var dock en specifik airfryer som överraskade oss…

Det kommer från ett danskt företag som har fokuserat på att skapa den bästa produkten till bästa pris, istället för att ta överpris för marknadsföring och varumärke.

Det betyder att det nu finns en airfryer med alla samma delar och komponenter som de stora märkena, men till en bråkdel av priset.

De här 5 sakerna du bör gå efter:

Spara kalorier med en 360 graders fläkt

Ju bättre luftcirkulationen är i en frityrkokare, desto mindre olja behöver du använda i dina diskar.

I vår studie fann vi att airfryers som innehåller ”360 graders fläktar” kräver mycket mindre olja i maten än airfryer med vanliga fläktar.

Så om du vill spara extra mycket på kalorierna rekommenderar vi att du letar efter en modell med 360 graders fläkt.

Garanti för utsökt resultat med temperaturövervakning

Om du vill vara säker på resultat som är krispiga på utsidan men fortfarande saftiga och läckra på insidan, leta efter en modell som har temperaturövervakning.

Alla airfryers har inte temperaturövervakning, vilket gör att temperaturen kan fluktuera, och det resulterar i att ingredienserna antingen blir för torra eller bara inte tillräckligt knapriga.

Spara på elräkningen med en förbrukning på under 2000 watt

En av de stora anledningarna till att airfryer har blivit populära är att de drar betydligt mindre elektricitet än en traditionell ugn eller spis (och fläkt).

Med det sagt finns det fortfarande airfryer som (enligt vår uppfattning) drar alldeles för mycket kraft jämfört med hur väl de faktiskt lagar mat.

Enligt vår beräkning och rekommendation bör konsumenter välja en airfryer med en förbrukning på under 2000 watt.

Gör rengöringen enkel med en diskmaskinsvänlig skål

Om du inte gillar att diska för hand, leta efter en airfryer med en diskmaskinsvänlig skål.

Vissa skålar är belagda med material som gör att de måste tvättas för hand, och om du ändå ska lägga pengar på en ny airfryer kan du lika gärna välja en modell som ger dig så lite disk som möjligt (eftersom sällan något om priset).

Kom igång enkelt med förinställda matlagningsprogram

Vissa airfryer kräver att du själv ställer in tid och temperatur varje gång du ska laga mat. Detta kan både vara positivt (eftersom man tvingas hitta många recept på internet), men det kan också vara väldigt opraktiskt då man lätt kan ge sin mat för mycket eller för lite (om man inte har använt en airfryer tidigare) ).

Med förinställda program kan du enkelt börja laga de mest enkla rätterna som t.ex biff, pommes, bröd, stekta grönsaker osv.

De här 4 sakerna du bör undvika:

Avsaknad av säkerhetsfunktioner

På grund av den stora populariteten finns det nu många billiga airfryers som kommer direkt från Kina och som saknar flera säkerhetsfunktioner.

Det är viktigt att komma ihåg att en airfryer är en apparat som kan nå mer än 200 grader på bara några minuter, och därför avråder vi starkt från att välja bort säkerhetsfunktioner bara för att spara några hundra kronor.

Under 6L i skålstorlek

Många airfryer har en skålstorlek som knappt klarar av att laga en stor måltid för 2 personer.

Ett av de stora problemen med att välja en airfryer som inte har en större skålstorlek är att man måste dela upp sina ingredienser och värma flera gånger om man ska laga en måltid för flera personer.

Det betyder att matlagningen varken blir snabbare eller behöver nödvändigtvis spara på el.

Bullriga modeller (över 70dB I brusnivå)

Trots att de flesta airfryer generellt sett är mindre bullriga än ugnar och spisar, är det bara vettigt att välja en modell som knappt hörs.

I vår studie fann vi att det är stor skillnad mellan modellernas ljudnivå, och de som bullrar minst har oftast teknik designad för att minska buller.

En bra ”tumregel” är att satsa på en airfryer som har specificerat under x dB i ljudnivå (och om detta inte anges av märket/återförsäljaren är det bäst att undvika den givna modellen)

Överprissatta

Varför vet vi inte, men i dagsläget är det väldigt stor variation i priserna på airfryers. Det finns många modeller som kan göra detsamma, men där den ena är dubbelt så dyr som den andra.

DE 3 BÄSTA AIRFRYERS I 2022
Under de senaste 6 månaderna har vi genomfört ett stort antal tester på över 27 olika airfryers. Dessa är de 3 bästa modellerna baserat på våra experters bedömning såväl som konsumentrecensioner:
BETYG
A+
TOTAL RESULTAT
RESULTAT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ENERGIFÖRBRUKNING
9.4 Gns. 94%
9.4/10
ANVÄNDARVÄNLIG
9.6 Gns. 96%
9.6/10
TIDSÅTGÄRD
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Patenterad ThermoIQ-teknik
360 graders luftcirkulation
Platina uppvärmningselement
Temperaturövervakning
1700 I Watt förbrukning
Ljudnivå 55 dB
De senaste säkerhetsfunktionerna
8 förinställda matlagningsprogram
Skålstorlek på 8L
Diskmaskinsvänlig
NACKDELAR:
Finns endast online
Ofta slutsålt på grund av hög efterfrågan
OMDÖME:

Cookster erbjuder utan tvekan bäst valuta för pengarna.

Cookster har skapat en produkt som innehåller den senaste tekniken, samt de bästa och mest användbara funktionerna utan att det behöver kosta en formue.

Alla rätter vi försökte göra med Cookster blev superläckra och tillagade till perfektion (utan att vi behövde göra något annat än att trycka på 2 knappar).

Cookster använder sin unika ”HeatSmart”-teknik som kombinerar 360 graders luftcirkulation med de bästa värmeelementen och temperaturövervakning 27 gånger i minuten.

Dessutom var det lätt för oss att laga mat till nästan hela vårt team, eftersom Cookstern har en skålstorlek på hela 8L, och vi behövde inte heller oroa oss för att diska eftersom skålen går i diskmaskinen.

Vi var också glada över att se att Cookster kommer med de senaste säkerhetsfunktionerna.

Prismässigt blev vi förvånade över att man kunde få en så bra airfryer för så lite pengar. Cooksters ”hemlighet” är att de är ett team av ingenjörer som har gått samman för att skapa den bästa airfryer, till bästa pris.

Les mer om testvinnaren
2. Cosori CP258
BETYG
A+
TOTAL RESULTAT
RESULTAT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ENERGIFÖRBRUKNING
9.4 Gns. 94%
9.4/10
ANVÄNDARVÄNLIG
9.6 Gns. 96%
9.6/10
TIDSÅTGÄRD
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Enkel rengöring
Bra resultat
Fin design
Många förinställda program
NACKDELAR:
Liten skålstorlek
Tar längre tid att värma upp
OMDÖME:

På andra plats har vi en airfryer som vissa kanske känner till, nämligen Cosori.

Vi hade hört och läst mycket om Cosori på nätet, så vi var spända på att se om denna airfryer levde upp till marknadsföringen.

För det första är Cosori en riktigt bra airfryer, och det var helt klart ett tätt race mellan Cookster och Cosori, i flera av våra testkriterier.

Cosori är inte bara vacker i sin design, den gör även riktigt bra mat.

Nästan allt vi gjorde i Cosori blev supergott, och tack vare de förinställda programmen var det lätt för oss att komma igång.

Vi var dock lite upprörda över att skålstorleken var relativt liten.

En annan utmaning vi hade var att Cosori tar lite längre tid att förvärma än Cookster.

Som ett resultat blev det en fin andraplats för Cosori i denna omgång.

Läs mer
3. Philips XXL Smart Sense
BETYG
A+
TOTAL RESULTAT
RESULTAT
9.7 Gns. 97%
9.7/10
ENERGIFÖRBRUKNING
9.4 Gns. 94%
9.4/10
ANVÄNDARVÄNLIG
9.6 Gns. 96%
9.6/10
TIDSÅTGÄRD
9.3 Gns. 93%
9.3/10
KUNDNÖJDHET
9.8 Gns. 98%
9.8/10
FÖRDELAR:
Stor skålstorlek
Temperaturövervakning
Enkel rengöring
NACKDELAR:
Ett av testets dyraste
Hög energiförbrukning (2200W)
OMDÖME:

På tredje plats kommer Philips XXL Smart Sense.

Det första vi märkte med denna airfryer var den stora skålstorleken samt ett antal innovativa funktioner såsom temperaturövervakning, och vi hade inga tvivel om att detta är en airfryer med toppkvalitet.

Men deras nya innovativa teknik kommer inte utan prislapp eller elräkning.

Även om den här airfryer gav fantastiska resultat, var den också en av de dyraste i testet.

Dessutom hade den också en hög energiörbrukning, vilket vi tror kan bero på tekniken inuti.

Läs mer

* Vi kan få ersättning från vissa av de företag vars produkter visas på den här webbplatsen. Som ett resultat får vi betalning när du köper en produkt med hjälp av länkarna på denna webbplats. Denna webbplats ägs och drivs av samma företag som har ägarintresse i vissa produkter som visas på denna webbplats. Denna ersättning och vårt ägarintresse kan påverka hur och var produkterna visas på webbplatsen, inklusive i vilken ordning de visas i. Denna webbplats inkluderar inte och betygsätter inte alla produkter i varje kategori. Du kan läsa mer om vår annonsörrelation här