M1 MacBook Air recension: Efter 3 månaders användning: Här är vad jag önskar att jag hade vetat

Jag köpte en guldfärgad MacBook Air med 8 GB/256/256/256/7 kärnors GPU i början av januari. MacBook Air-formfaktorn är min favorit – HP Omnibook 300 från tidigt 90-tal skämde bort mig för alla bärbara datorer över 3 pund – och jag har ägt ett halvt dussin sedan 2: a generationens SSD-version.

Den här recensionen är skriven utifrån mitt perspektiv som analytiker och skribent. Jag gör mycket research och har ofta två dussin eller fler öppna webbläsarflikar, plus Mail, Messages, Preview och ett dussin andra appar öppna. Jag redigerar också video och ringer videosamtal, men för större projekt har jag 25 TB lagringsutrymme kopplat till en stationär iMac.

Först de goda nyheterna
Jag har haft en iPad Pro 12,9″ med 64 GB och Magic Keyboard som min mobila arbetsstation i över ett år. Prestandan och batteritiden var fantastisk, inga fläktljud och den körde nästan alla appar jag behövde.

Men MacBook Air gör allt detta och mer därtill, i ett lättare och billigare paket. Bättre prestanda. Dubbelt så mycket minne och fyra gånger så mycket lagringsutrymme. Helt tyst. Utmärkt batteritid. Större penna och skärm. Flexibel multitasking och fönsterlayout. Utmärkta I/O-alternativ med Thunderbolt 3 och USB 4.

Men beroende på hur du föredrar att arbeta finns det några verkliga tillkortakommanden. Ingen Apple Pencil. Ingen pekskärm. Inget Face ID. Ingen 4k-kamera. Ingen surfplatta från tangentbordet.

Inget av detta är avgörande för mig, men det kan det vara för dig. Jag saknar Face ID, men tack vare Airs Touch ID och Watch-upplåsning är det inte en stor sak.

Nu till detaljerna.

INGEN ÅNGER MED 8 GB MINNE
Apple tar ut en orimlig avgift på 25 USD/GB för RAM-minne. Men den utmärkta prestandan hos iPad Pro med 4 GB gav mig självförtroendet att köpa MacBook Air med 8 GB.

En dag ville jag se vad som krävdes för att överbelasta 8 GB RAM-minne, så jag lämnade alla appar, fönster och flikar öppna hela dagen. Safari och Firefox, var och en med ett dussin flikar öppna, Mail, Meddelanden, Förhandsvisning, Kalender, en eller flera Anteckningar-appar, Scrivener och Final Cut Pro samt verktyg som Copyclip, iStat Menus, Magnet, Standardmapp, Typinator, Thesaurus och ett VPN.

Efter flera timmars belastning började jag se strandbollar. Jag tog bort några oanvända appar och allt var bra.

Jag tolkar detta slumpmässiga test som att 8 GB RAM räcker gott och väl för icke-professionella användare som tillbringar hela dagarna i datorn. Om du använder MacBook Air för att tjäna pengar bör du satsa på 16 GB.

Alla andra behöver spara sina pengar. Med tanke på att 13-tums MacBook Pro har praktiskt taget identisk prestanda och andra specifikationer – 20 procent ljusare skärm, något bättre mikrofoner, 12 procent snabbare grafik, några timmars längre batteritid (med 110 gram högre vikt), Touch Bar – är den för mig inte värd prisökningen på 20-30 procent. Det kanske det är för dig.

Jag kommer att ha ett annat spartips i en framtida artikel. Håll ögonen öppna.

De inte så goda nyheterna
Trots alla bra saker med MacBook Air finns det problem. Jag sparar det värsta till sist.

IOS-APPAR OCH SPEL
De iOS-appar som finns tillgängliga på macOS fungerar ganska bra. Till exempel fungerar iOS-videoredigeraren LumaFusion bra och kostar en bråkdel av FCP X.

KÄRNTILLÄGG
Att ändra säkerhetsinställningarna för att lägga till kernel extensions är krångligt. Kernel extensions kräver nu en omstart eller två och en del navigering som inte är uppenbar. Detta kommer att bli svårare i takt med att Apple förbättrar macOS-säkerheten.

SKÄRMENS LJUSSTYRKA TÄR PÅ BATTERITIDEN
Det här är en eller flera saker att tänka på. Apple Silicon drar ström, men det gör inte dagens LED-bakgrundsbelysning. Om du vevar upp skärmen hela vägen minskar batteritiden märkbart – med 2-3 timmar. Det är bättre än Intel MacBooks, men det är därför Apple marknadsför mikro-LED-bakgrundsbelysning.

SÄKERHETSKOPIOR KANSKE INTE FUNGERAR ALLS
Det här är något som särskilt proffs bör vara medvetna om: Det är möjligt att göra startbara säkerhetskopior, men om din interna SSD dör helt kommer den startbara säkerhetskopian också att misslyckas. Jag undersöker fortfarande problemet och Apple har ingen tydlig riktning, men det här kan innebära slutet för backupverktyg från tredje part.

Apple MacBook Air (M1): Övergripande betyg
Sammantaget är den grundläggande MacBook Air ett otroligt fynd. Ta den extra kostnaden för en MacBook Pro och köp en stor skärm och Thunderbolt-docka istället, så har du en rimlig och kostnadseffektiv stationär dator. Mer om detta också, mycket snart nu.