Hur mycket kollagen bör man ta per dag?

Om du planerar att ta kollagen undrar du förmodligen hur mycket kollagen du ska ta per dag. Kollagen är det viktigaste proteinet i kroppen och består av essentiella aminosyror. Kollagenprotein är den viktigaste byggstenen i hud, ligament, senor och andra bindväv. Vissa människor vill förse kroppen med mer kollagen genom en balanserad kost med kollagenrika livsmedel som benbuljong eller fisk. Ett annat enkelt sätt är att ta kollagentillskott. I så fall, vilken är den rätta mängden kollagen som fungerar bäst för dig? Läs vidare för att ta reda på mer!

Varför behöver vi kollagentillskott?

Våra kroppar producerar kollagen naturligt. Men från mitten av 20-årsåldern och framåt saktar kollagenproduktionen ner och den producerade mängden minskar med cirka 1 % per år. När vi åldras bryts kollagenet ned snabbare än kroppen kan producera. För vissa människor kan det därför vara bra att komplettera kroppen med externa kollagenkällor. Att veta hur mycket kollagen du bör ta per dag kan hjälpa dig att skörda de största fördelarna med det och hjälpa dig att uppnå de resultat du vill ha.

Hälsofördelar med kollagen

Kollagentillskott kan ha flera fördelar för vår hälsa och vårt välbefinnande. Mer och mer forskning bedrivs om hur kollagen kan gynna kroppen. Enligt vissa studier kan kollagentillskott hjälpa till med hudens åldrande och främja hudens hälsa genom att förbättra hudens elasticitet, återfuktning och kollagentäthet. Dessutom kan det också bidra till att minska ledproblem, främja starkare hår och naglar och stödja tarm- och hjärthälsa. Vissa människor kan också använda kollagen för att förbättra muskelmassan. Med tanke på alla möjliga fördelar med kollagen kan det vara viktigt att upprätthålla en balanserad mängd kollagen för att hålla olika delar av våra kroppar smidiga.

Mängden kollagenintag kan bero på typen av

Hur mycket kollagen ska du ta? Det finns faktiskt inget entydigt svar. Många olika faktorer spelar roll för hur mycket kollagen du bör ta. Till exempel kan mängden kollagen du ska ta per dag bero på vilken typ av kollagen du planerar att ta. Det finns olika typer av kollagen, dessa är:

Hydrolyserat kollagen

Detta är en vanlig form av kollagen som du kan hitta i många kollagentillskott. Människor använder “hydrolyserat kollagen” eller “kollagenpeptider” omväxlande för att hänvisa till det kollagen som produceras genom hydrolysprocessen. Eftersom kollagenprotein är en kedja av aminosyror, hjälper denna process till att bryta ner det i mindre bitar som kallas peptider. Hydrolyserat kollagen har redan brutits ned till mindre kedjor. Därför är det mer sannolikt att din kropp lättare kan smälta och absorbera det.

Hydrolyserat kollagen finns vanligtvis i piller- eller pulverform. Ett enkelt sätt att veta hur mycket kollagen du bör ta per dag är att följa rekommendationen från leverantören. Kollagenpulver kan du enkelt tillsätta i dina drycker, soppor eller bakverk beroende på vad du föredrar. Till exempel gillar vissa människor att lägga till det i varmt kaffe, vilket gör det till en perfekt morgondryck.

Många varumärken rekommenderar att du tar 1-2 skopor (eller matskedar) dagligen av kollagen i pulverform. I kapselform är mängden kollagen redan uppmätt och förpackad av tillverkarna. Den vanliga rekommenderade dosen är 1-2 kapslar per dag, beroende på varumärket i fråga.

Hur kollagen fungerar i kroppen beror däremot på individen. Ålder, genetik och livsstil kan bidra till kollagenförlust och produktionshastighet. Därför kan den mängd som behövs variera från person till person. En mängd på 2,5 till 15 gram hydrolyserat kollagen per dag kan visa effektiva resultat, enligt vissa studier. En studie av kvinnor som tog 2,5 gram kollagenpeptider dagligen i 12 veckor visade en förbättring av hudens hälsa. Den visade att kollagenpeptider kan bidra till att öka hudens elasticitet, återfuktning, grovhet och densitet.

Odenaturerat kollagen

Odenaturerat kollagen är en rå form av kollagenprotein. Med andra ord har det inte brutits ned till mindre kedjor. Det härrör ofta från kycklingbrosk och finns även i kapsel- eller pulverform. En klinisk studie med ett dagligt intag av 40 milligram odenaturerat kollagen visade att det bidrog till att förbättra ledhälsan efter 120 dagars tillskott. En pilotstudie visade en möjlig minskning av ledproblem hos kvinnor som tog 10 milligram odenaturerat kollagen i 42 dagar.

Slutsatsen
Dessa studier kan visa lovande resultat av fördelarna med kollagen. Men kom ihåg att varje individ är annorlunda och anpassar sig till kosttillskott på olika sätt. Hur mycket kollagen du bör ta per dag kan bero på vilken typ av kollagentillskott du har. Dessutom kan varje kollagentillskott skilja sig åt i kollageninnehåll per portion. De kan innehålla olika blandningar av kollagentyperna I, II, III, V eller X.